Tipy na Karamelové Vánoční Cukroví
Ahojte :) V dneštním blogu bych vám ráda dala nějaké typy na skvělé karamelové cukroví.
Kolečka s karamelovým krémem
KRÉM
1 plechovka mléko kondenzované
150 g máslo
TĚSTO
300 g mouka hladká
150 g máslo
80 g cukr moučka
2 ks žloutek
1 polévková lžíce mléka
POSTUP
1.Mouku a cukr prosejte do mísy. Přidejte změklé máslo, žloutky a mléko a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odležet v chladničce.
2.Na pomoučeném vále vyválejte plát (nejlépe mezi dvěma potravinovými fóliemi) o tloušťce asi 4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 3,5 cm.
3.Ta vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snižte na 160 °C a cukroví pečte dorůžova 15–20 minut.
4.Změklé máslo vložte do mísy a šlehejte ho při nízkých otáčkách. Postupně po lžících přidávejte kondenzované karamelizované mléko.
5.Krém vložte do cukrářského sáčku, ozdobte jím polovinu vychladlých koleček a přiklopte je druhou polovinou.
Slané karamelky
máslo 113 g
120 ml smetana ke šlehání
3 polévkové lžíce voda
60 ml sirup golden
200 g cukr
1 lžička sůl hrubozrnná
POSTUP
1.Máslo rozpusťte v kastrole se smetanou.
2.V pánvi smíchejte vodu s kukuřičným sirupem. Přidejte cukr a vše dobře rozmíchejte.
3.Směs přiveďte k varu a přikryjte ji na chvilku pokličkou, až se všechen cukr, co zůstane po stranách pánve, roztaví.
4.Vařte 5–10 minut, až cukrová hmota dosáhne teploty 160 °C (pomozte si teploměrem) a má světle jantarovou barvu.
5.Postupně přilévejte smetanovo-máslovou směs a vše přiveďte opět k varu.
6.Vařte dalších 5–10 minut, až se vytvoří měkký karamel (teplota okolo 120 °C).
7.Pak směs stáhněte z ohně a pomocí lžíce ji rozdělte do připravených pergamenových košíčků nebo nalijte do máslem vymazané formy o velikosti 23x13 cm
8.Nechte asi 20 minut zchladnout a nakonec povrch posypejte vločkami soli. Před tím ho ještě můžete polít čokoládou. Pokud máte směs ve formě, rozkrájejte zchladlý karamel na obdelníčky nebo čtverečky.
Karamelové kostičky s ořechy
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka Salko
15 dkg polohrubé mouky
3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
čokoládová poleva
POSTUP
1.Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a nechte 2 až 3 hodiny vařit, nechte vychladnout, pak otevřete, vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte, až vznikne hladké těsto.
2.Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte.
3.Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a normálně to s nimi uplácejte. Není to jednoduché, ale když budou ruce stále mokré, hravě si s tím poradíte.
4.Posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Stačí zhruba na 130° až 140 °C. Pečte tak dlouho, až začnou být okraje těsta zlatavé.
5.Hned jak vyndáte plech z trouby, tak ještě teplé cukroví nakrájejte na malé kostičky či obdélníčky. Rozkrájené nechte na plechu, až dokud nevychladne.
6.Nakonec všechny kousky pocákejte čokoládovou polevou, nechte zaschnout. Potom jen rozlomte jednotlivé kousky od sebe a přendejte do krabice na uložení. Na větší plech je lepší dvojitá dávka.
Doufám, že jsem vám dodala nějakou inspiraci. Popřípadě dobrou chuť.
TEN, KDO TO ČTE JE SKVĚLÝ A KRÁSNÝ. Ahojky